Responsive image

5. Conclusies

Download de app voor meer functionaliteit.

5. Conclusies

De mondiale uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd, bieden een kans om opnieuw blijk te geven van onze vastberadenheid en inzet voor de economische transformatie en om de samenwerking met onze internationale partners te versterken. De transformatie van de EU-economie vindt plaats in een context van geopolitieke instabiliteit en steeds grotere mondiale uitdagingen, zoals de COVID-19-pandemie, de invasie van Oekraïne, de klimaatcrisis en de sterke stijging van de energieprijzen. Deze ontwikkelingen tonen aan dat de inspanningen voor de groene en digitale transitie op inclusieve wijze moet worden opgevoerd, en dat onze veerkracht en crisisparaatheid moeten worden vergroot. De eengemaakte markt, als de belangrijkste bron van veerkracht van de Unie, zal van groot belang zijn om deze doelstellingen te verwezenlijken en mogelijke schokken op te vangen.

Er bestaat een sterke consensus over wat we willen bereiken. Om daarin ook te slagen zijn in alle lidstaten investeringen en hervormingen nodig. De investeringen, die aanzienlijk moeten worden verhoogd, moeten gepaard gaan met ambitieuze hervormingen om het beoogde rendement te genereren, zowel in financieel opzicht als in de zin van hun bredere maatschappelijke doelstellingen. Investeringen en hervormingen zijn even belangrijk en moeten op EU-niveau volledig op elkaar worden afgestemd en sterk worden gecoördineerd zodat zij elkaar versterken, verschillen tussen de lidstaten worden voorkomen en de eengemaakte markt wordt versterkt.

Overheden op regionaal, nationaal en EU-niveau moeten zich richten op het creëren van een investeringsvriendelijk ondernemingsklimaat, het stimuleren van particuliere investeringen met gerichte financiële steun en het bevorderen van overheidsinvesteringen, met behoud van gezonde overheidsfinanciën. Aangezien de particuliere sector het grootste deel van de investeringen voor zijn rekening zal nemen, is het belangrijk dat de voorwaarden aanwezig zijn om particuliere financiering doeltreffend te kanaliseren naar economische activiteiten die bijdragen tot het koolstofarm maken, digitaliseren en weerbaar maken van onze economieën. Openbare investeringen en hervormingen leveren een positieve bijdrage aan de houdbaarheid van de schuld, voor zover ze van hoge kwaliteit zijn en de groei ondersteunen. Succesvolle schuldverminderingsstrategieën moeten focussen op begrotingsconsolidatie, de kwaliteit en samenstelling van de overheidsfinanciën en het bevorderen van groei. De lopende beoordeling van het Europees kader voor economische governance biedt gelegenheid om de doeltreffendheid van de begrotingsregels van de EU te verbeteren en ervoor te zorgen dat zij een passende rol spelen bij het stimuleren van het investerings- en hervormingsbeleid van de lidstaten, overeenkomstig onze gemeenschappelijke prioriteiten en met behoud van gezonde overheidsfinanciën. In deze context is het belangrijk om te zorgen voor samenhang tussen het begrotingstoezicht en de coördinatie van het economisch beleid, en om het investerings- en hervormingsbeleid in de lidstaten evenals de nationale en de EU-doelstellingen op elkaar af te stemmen.

Om de welvaart en het welzijn van haar burgers te beschermen, moet de EU een eerlijke en inclusieve transitie naar een groenere en digitalere toekomst verwezenlijken en tegelijkertijd de sociaal-economische veerkracht in een onstabiele wereld versterken. Wanneer maatregelen worden gecoördineerd en elkaar aanvullen – onder meer op het gebied van enerzijds het nationale begrotingsbeleid en anderzijds de EU-begroting – zullen zij een groter effect hebben en investeringen bevorderen op strategisch belangrijke gebieden met een sterke grensoverschrijdende component, waardoor Europese meerwaarde ontstaat. De ambitieuze doelen die we hebben gesteld, kunnen alleen worden bereikt als alle actoren op Europees, nationaal en regionaal niveau zich onverminderd blijven inzetten. De verwezenlijking van onze gemeenschappelijke doelstellingen vraagt om een langetermijnvisie en een gecoördineerde aanpak. Daarvoor is eerst een grondige bezinning nodig om concrete, gemeenschappelijke prioriteiten vast te stellen op het niveau van de EU en haar lidstaten, alsook op mondiaal niveau. Overheden op EU-niveau en in de lidstaten moeten in alle sectoren op consistente wijze samenwerken met actoren uit de particuliere sector teneinde concurrerende duurzaamheid te bevorderen.

EY Taxlaw NL verschaft de mogelijkheid tot:
  • het full text doorzoeken van de verdragen en regelgeving met daarbij filters om het zoekgebied nader af te bakenen;
  • het full text doorzoeken van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie;
  • het kunnen sorteren van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie op datum, titel en instantie;
Responsive image
Responsive image
  • het oproepen van artikelversies tot enige jaren terug;
  • het maken van aantekeningen op artikelniveau;
  • de creatie van dossiers voor de opslag van snelkoppelingen naar veelvuldig geraadpleegde wetsartikelen;
  • het delen via mail en sociale media van artikelteksten met desgewenst een additioneel bericht.